Efekty realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2019

By | 3 grudnia, 2020
  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Buczku z terenu województwa łódzkiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 190 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 8,46538 ton żywności;

o 514 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

  1. W ramach Podprogramu 2019 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
    • Żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 10 uczestników
    • Kulinarnych – 1 spotkanie dla 12 uczestników
    • Innych działań aktywizujących – 1 spotkanie dla 10 uczestników.