- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Buczku z terenu województwa łódzkiego przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach
w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021. - Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (buraczki wiórki, fasolka po bretońsku, groszek
z marchewką, koncentrat pomidorowy, mus jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (herbatniki maślane, kasza jęczmienna, kawa zbożowa rozpuszczalna, makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (filet z makreli w oleju, pasztet drobiowy, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona);
- cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy;
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 187 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 11.973,30 kg żywności;
- 864 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
W ramach Podprogramu 2020 dla 26 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 działania edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Żywieniowo-dietetyczne – …2… aktywności dla …26…. uczestników